Från bloggen

Volleyboll i Sverige

Sverige har varit ett av de allra framgångsrikaste länderna internationellt sätt och framgången var som allra störst under 1980 talet då herrarna gick ifrån att vara en B nation till en av de allra främsta i världen på en väldigt kort tid. Under samma period satsades det mycket på ungdomsförmågor och många av dessa spelade därefter vidare på både elit och på landslagsnivå.

Volleyboll är en av de allra störst växande sporterna i Sverige och redan idag så finns cirka 180 stycken föreningar runt om i landet. Lagspelet och sporten som går ut på att slå ner en boll på motståndarens halva av planen har omkring 9000 stycken utövare men fler och fler blir intresserade för varje år. Traditionellt sett spelas volleyboll i en gymnastiksal inomhus men sporten mer än flerdubblas förmodligen också under sommaren då den populära varianten av sporten också spelas på en strand i form av beachvolleyboll.

Vad är volleyboll

Sporten spelas med händerna och laget som vann den allra senaste bollen får serva. Man har därefter tre slag bakom baslinjen för att lyckas slå över bollen med händerna över nätet till motståndaren, misslyckas man med detta går bollen över till motståndarlagets sida som även då roterar positioner inom laget. Genom att nå 25 poäng så vinner man ett set och en match spelas bäst av fem stycken set varav det femte setet spelas till 15 poäng. Ett set vinner man dock med minst 2 poängs marginal så poängen kan i vissa fall även gå högre än både 15 och 25.

Svenska elitserien

Svenska elitserien
Svenska elitserien

1962 korades de allra första svenska mästarna i och med att Kolbäcks VK vann finalen på herrsidan och samtidigt vann damlaget Bosön IK damsidans final. Idag stoltserar både damsidan och herrsidan med 10 stycken olika lag i Elitserien vilka sträcker sig främst ifrån mitten av Sverige ner till söder. Säsongen är relativt lång men ger ett gott avbrott i det svenska vintermörkret då den sträcker sig ifrån början av oktober med finalavslutning i slutet av april/början av maj. Under säsongen spelar alla lagen förutom 1,19 stycken olika grundspelsmatcher. Alla lagen möter alla två gånger, så en gång hemma och en gång borta. Efter halva grundspelssäsongen är det dags för Grand Prix. Det är volleybollens crème de la crème där gamla och unga möts för att tävla om titeln som efter SM är volleybollens allra åtråvärdaste titel. De fyra topplagen på dam respektive herrsidan får vara med och tävla.

SM slutspelet brukar ta vid omkring början av mars och består av åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler, bronsmatcher och såklart tillslut en final. När det kommer till säsonger så är Sollentuna VK en veteran i volleybollsammanhang då herrlaget har spelat i hela 52 säsonger medan damlandslaget har spelat i 39 stycken. De alla säsongerna kvalar in klubben på topplistan över de lag som spelat flest säsonger i elitserien.

Årets seriestart står precis vid dörren och det ska bli oerhört intressant att följa både damernas och herrarnas kamp om guldet i år.