Från bloggen

Världens bästa bandylag

Bandy, fortfarande vinterfavoriten i många städer och i många samhällen i Sverige. Sverige, Finland, Ryssland och Norge dominerar när det kommer till sporten som kort och gott handlar om att få in bollen i motståndarlagets målbur. Intresset har dock spridit sig över världen och Kazakstan är ett av länderna som faktiskt lyckats med att utmana toppländerna under bandy VM för herrar. För damernas del är det inga andra länder som hittills tagit sig upp till det absoluta toppskiktet, men med det större intresset dröjer det förhoppningsvis inte alltför länge tills de fyra länderna kan utmanas.Förutom VM så spelas också World Cup och Europa Cupen. Annandagsbandyn hemma i Sverige är nästan helig och det vallfärdar folk för att se på matcherna som spelas på en rad platser runt om i landet. Det är ofta en stor publikfest och en riktigt härlig stämning trots att det ofta är riktigt kallt och ibland även fullt med snö. Trots att få länder utövar bandy så har sporten ändå bland de flesta utövare bland alla vintersporter och under de sista åren har många tryckt på att bandyn bör få bli representerad även under de Olympiska spelen men än så länge säger dock IOK nej då de anser att för få länder utövar sporten. Så med uteslutningsmetoden kan vi såklart lista ut att något av de ovan nämnda länderna är en av de allra bästa. Är samma land dominerande både på herr och på damsidan? Vi kikar vidare nedan.

VM 2019

bandy världsmästerskap 2019

Sverige stod värd för årets VM där förutom de fyra klassiska ovan nämnda länderna, bland andra även Storbritannien, Schweiz och kanske lite otippat Somalia var representerade. Tjugo nationer fanns med totalt under 2019 års VM och vid folkfestens slut stod Ryssland som vinnare efter att ha besegrat Sverige i finalen. Finland besegrade utmanande Kazakstan i en spännande bronsmatch. Att Schweiz och Storbritannien fanns representerade var extra roligt då sporten i princip dött ut i dessa länder och att intresset är så pass stort att de nu lyckas skicka varsitt lag till VM säger faktiskt mycket om framtiden för bandy.

Vem är då bäst?

Ser man på medaljfördelningen ifrån bandy VM som startade för herrar redan år 1957 så har Sovjetunionen flest guldmedaljer och de toppar listan med hela 14 guld, 2 silver och 1 brons. Tvåa på medaljlistan är Sverige som inte ligger så långt efter med 12 guld, 18 silver och 8 brons. Ryssland är inte så otippat trea men bör egentligen stå överst med 11 guld, 9 silver och 1 brons.Går man vidare till damsidan som spelas vartannat år startade VM i början av året 2004 där Sverige avslutade turneringen med att vinna finalen mot Ryssland. På damsidan har Sverige dominerat sporten och stoltserar med hela 8 stycken guld och med 2 silver. Ryssland ligger som ohotad tvåa med 2 guld och med 8 stycken silvermedaljer. Norge och Finland ligger på 5 respektive 4 stycken brons i turneringen. Förhoppningsvis ser vi fler länder med utövare i framtiden och i Sverige verkar inte intresset svalna som tur är.