Från bloggen

Undervattenshockey

Det finns ett flertal sporter som vanligtvis spelas på land men som man flyttat till vatten och skapat en ny form av ursprungssporten. Förutom sporter som undervattensrugby, undervattensorientering, undervattensbrottning och undervattensishockey finns även undervattenshockey.

Bakgrunden till sporten

Undervattenshockey, som även kallas för octopush, grundades i Storbritannien av Alan Blake år 1954. Han och ett gäng andra dykare som hade en egen dykarklubb spelade undervattenshockey för första gången i Eastney Swimming Pool i Portsmouth i England. De kallade sporten för octopush, ett namn som hänger kvar än idag. Man införde ett par regler och från början spelade man två mot två. I november samma år gick man ut med sin nya form av sport i en dykartidning och intresset från andra dykklubbar fanns där tidigt. Detta möjliggjorde att den första tävlingen inom denna nya sport skedde redan i början av 1955 mellan tre klubbar från Southsea, Bournemouth och Brighton. Southsea vann och är än idag ett lag som rankas högt inom undervattenshockey då de vann den nationella ligan år 2009, 2012 och 2014. Sporten spred sig till Sydafrika av Spearfishers of the Durban Undersea Club och sporten blev här snabbt en populär sport och man hade tävlingar varje veckoslut i en kommunal pool. I Sydafrika använde man en kort hockeyklubba medans man i Storbritannien använde en sorts liten paddel, denna paddel är det som är standard idag. Sporten introducerades i Kanada år 1963 genom Norm Leibeck som var dykinstruktör och ägde sin egen butik. Han berättade om sporten för Vancouver Dive Club och det dröjde bara tio år innan Underwater Hockey Association of British Columbia (UHABC) bildades. Norm Leibeck var också den ansvarige för att ha introducerat sporten i Australien, då Leibeck ursprungligen var australiensare och besökte sitt hemland. I Australien hölls sedan det första mästerskapet år 1975. En division för kvinnor startade år 1981 och en division för juniorer år 1990. Sedan dess har sporten spridits till Asien, Europa och andra delar av världen och är på vissa platser en stor sport medans den i andra länder knappt känns till. I Sverige finns ännu ingen organiserad undervattenshockey.

Skillnaderna mellan undervattensishockey och undervattenshockey och sporten i sig

Undervattensishockey och undervattenshockey skulle man kunna tro är samma sak men inte riktigt. I undervattensishockey spelar man under isen på en frusen vattensamling i torrdräkt och simfenor. Undersidan av isen blir spelplanen och en flytande puck används och ett lag består av en person. I undervattenshockey spelar man på botten av en bassäng och det man behöver är baddräkt, klubba, mask, snorkel och simfenor. Varje lag består av tolv spelare men det är bara sex i varje lag som befinner sig i bassängen samtidigt. Man spelare i två halvlekar på 15 minuter vardera. I undervattenshockey är pucken fylld med bly och väger drygt 1,5 kilo. För att vinna en match gäller det att inte bara vara duktig utan man måste även tänka smart. Syret räcker inte länge och hur ofta en spelare måste upp till ytan för att andas kan avgöra en hel match. I VM 2013 deltog lag från totalt 19 olika länder och i det 19:e världsmästerskapet år 2016 deltog 17 länder. Undervattenshockey kommer med största sannolikhet att fortsätta organiseras i olika länder och kanske snart är det Sveriges tur.

Skillnaderna mellan undervattensishockey och undervattenshockey och sporten i sig