Från bloggen

Tennis i Sverige

Tennis i Sverige

Sverige är känt för många saker. IKEA, ABBA och så även såklart tennis. Många av världens större stjärnor inom tennis kommer från Sverige. För att nämna några har vi bland annat legender som Björn Borg och Mats Wilander men även Stefan Edberg och Catarina Lindqvist.

Sverige har satts på kartan tack vare tennis och med många vinster i bagaget kan Sverige stoltsera med att vara en av de länder i Världen som har tagit fram mest framgångsrika tennisspelare. Men hur kom tennisen till Sverige och vilka personer anses vara Sveriges mer framgångsrika tennisstjärnor?

Hur tennis kom till Sverige

Tennis tros ha sitt ursprung från en fransk sport som kallas för jeu de paume. Detta medeltida spel kom senare att utvecklas av Storbritannien år 1873 till vad man idag kännetecknar som just tennis. Även fast det tog några år innan ordentliga riktlinjer och lager hade bestämts kom denna form av tennis, som britterna kallar för lawn tennis att bli byggstenen för dagens variant. Första tävlingen i denna form av tennis invigdes i Wimbledon år 1877 och efter det växte populariteten för denna nya sport snabbt.

Till Sverige kom tennisen något senare. Gustaf V var den som verkligen tog in denna sporten till det svenska folket. Hans iver och entusiasm för sporten gjorde att han startade upp ett förbund år 1896 som kallades för Kungliga Lawntennisklubben, förkortat KLTK. Gustaf var även den som lät bygga Kungliga Hallen, tillägnat just Lawn tennis och något senare, år 1936 var han den som startade den mycket omtalade King’s Cup. Men resten av Sverige hade även fått upp ögonen för denna nya sport som redan hade en stor plats i den brittiska sport scenen. Därför bildades även Svenska Tennisförbundet år 1906.

Svenska tennisstjärnor

Svenska tennisstjärnor
Svenska tennisstjärnor

Det finns många utövare av tennis som har kommit långt och etablerats i världen som mycket framgångsrika tennisstjärnor. Men Björn Borg är den tennisstjärna som verkligen satte Sverige på världskartan. Hans stora prestationer i tennis och därav växande popularitet i världen, tillät honom även att starta upp sitt företag Björn Borg som designar och säljer kläder och sporttillbehör.

Björn Borg föddes den 6 juni år 1956 och hans prestationer inom tennis var stora redan från starten. Genom de verksamma åren har Björn bland annat rankats världsetta under hela 109 veckor, han vann 63 singeltitlar och 4 dubbeltitlar och han har vigts in i både International Tennis Hall of Fame och Swedish Tennis Hall of Fame. Björn Borg gick dock i pension tidigt, redan vid 26 års ålder då pressen från tennis steg och blev allt mer överväldigande.

En annan person som har räknas som en av Sveriges bästa tennisspelare är Mats Wilander. Mats föddes den 22 augusti år 1964 och har genom sina verksamma år vunnit flertalet priser. Mats räknas tillsammans med Björn Borg som en av världens bästa tennisspelare genom tiderna. Efter ett mycket fartfyllt liv inom tennis valde Mats Wilander att sluta med tennisen år 1996. Detta har dock inte hindrat Mats från att fortfarande träna och prata om tennis. Mats syns ofta i TV-rutan vid tennistävlingar och gillar att kommentera och prata om den sport som har tagit en sådan stor plats i livet.