Från bloggen

Sveriges bästa bandylag

Sporten bandy är populär i Sverige och den har en lång tradition. Ganska självklart kan kanske tyckas eftersom att Sverige är ett land med flera månader av vinter varje år. Runt om i landet fanns det sjöar och andra isar att kunna åka skridskor på. För att spela behövdes inte så mycket utrustning. Bara ett par skridskor, en boll, klubba och ett gäng kompisar. Det har gjort att sporten har växt till sig till att bli en riktig folksport. Idag finns 14 stycken bandylag i sportens elitserie men det är så klart några av dessa lag som klassas som något överlägsna de andra. De är lagen med lång tradition och ånga segrar i bagaget. Här har vi skrivit lite mer om de bästa bandylagen i Sverige.

VSK Bandy i Västerås

Det här är Sveriges överlägset bästa bandylag. Västerås SK, VSK kallat, har vunnit inte mindre än 20 stycken SM-guld, deras herrlag, sen starten 1904. Det gör att de i folkmun kallas för ”Mesta Mästarna” eftersom de är det lag som har vunnit flest guld genom åren. Deras grön-vita emblem har även det vunnit pris när det under 1950-talet röstades fram som bandysportens finaste emblem. Det ritades redan vid uppstarten 1904 av en Karl Emil Olsson som var ritare på Asea. Västerås stadsvapen stod som modell för emblemet och de grön-vita färgerna tros syfta på att klubben från början skulle syssla med både vinter- och sommaridrott. Första SM-guldet vann de redan 1923 och det senaste vanns 2016 mot Villa Lidköping på Tele2 arena i Stockholm. Traditionellt sett så spelades alla bandyfinaler på Studenternas IP i Uppsala men sen några år tillbaka spelas de i en inomhusarena i Stockholm.

Hammarby Bandy

Även om VSK från Västerås är det mest framgångsrika bandylaget i Sverige så är kanske Hammarby det som är mest känt utanför bandyvärlden. Eftersom att det är ett Stockholmslag har det också en stor skara av fans. Det finns även många kända svenskar som bekänner sig till Hammarbys religion. Eller Bajen som de också kallas. På deras matcher på Zinkensdamms IP kan du ha tur att få syn på både filmstjärnan Alexander Skarsgård och sångaren i Weeping Willows, Magnus Carlson. Den sistnämnde har även varit med och spelat in en låt till klubbens ära. En hyllningssång som ofta spelas på Söder i Stockholm där Hammarby har sitt fäste. Precis som många andra elitklubbar har Hammarby den senaste tiden haft problem med ekonomin och deras elitlicens var i fara. Tack och lov fick de besked om att de får behålla sina rättigheter för att sälja öl i ett tält i anslutning till arenan. Klubben hoppas att ölförsäljningen ska rädda klubbens ekonomi.

Hammarby Bandy

SAIK i Sandviken

Några mil utanför Gävle i Gästrikland hittar vi det lilla samhället Sandviken. Samhället har växt fram runt industriföretaget Sandvik AB som idag fortfarande är en stor arbetsgivare på orten även om huvudkontoret numera finns i Stockholm. Stoltheten i samhället heter Sandviken Bandy eller SAIK som klubben egentligen heter. Med en lång och djup tradition av bandy har Sandviken länge lyckats hålla sig i toppen av elitserien och de har även spelat SM-final 23 gånger och vunnit 9 stycken SM-bucklor.