Från bloggen

Spela bandy inne eller ute?

Ända sedan den första bandyhallen byggdes har debatten gått varm här i Sverige. Om vad som egentligen är bäst, att spela bandy inne eller ute? Båda sidor har många anhängare och diskussionen på forum kan ibland bli lika het som när favoritlaget dissas. En del menar att det är skönt och bekvämt att sitta inomhus medan andra menar att det tar död på traditionen med att på bandymatcher ska publiken stå och frysa. Klart är att det finns fördelar med både inne- och utearenor och debatten kommer väl att fortsätta fram tills det att alla bandyarenor har byggts om till hallar.

Tradition

Traditionellt sett så har bandy alltid spelats utomhus. Vid städernas idrottsanläggningar gick det ofta att se en stor hockeyhall och så bredvid låg den lite mindre bandyarean med sin isbana ute i det fria. Just att publiken tvingades stå ute i alla väder har nog varit med att skapa en alldeles speciell känsla för sporten bland deras fans. Man kan ju tänka sig att hejarklacken tog i lite extra med sånger och klappning just för att hålla värmen uppe. Frågan är ju också vad som kommer att hända med begrepp som ”bandyportfölj” den dagen alla bandymatcher ska spelas inne i en hall? Kommer det att försvinna, oroar sig nog många äldre bandyentusiaster.

Innehåll

Vad fanns i denna mystiska portfölj, tänker kanske den som inte själv är en van bandybesökare. Jo, det var så att för att klara av kylan under de långa matcherna utomhus på vintern så hade de mest inbitna bandyfansen med sig vissa nödvändiga attribut. Det kunde vara att man till exempel drog på sig sin mammas gamla minkpäls för det var det enda som kunde hålla en varm under hela matchen. En del fans hade till och med en päls enkom för att användas under bandymatcher. Efter ett par timmar i sträng kyla så är dunjackor och syntet inte så mycket att ha. Då duger bara äkta päls, anser en del. Det andra viktiga att ta med sig var den så kallade bandyportföljen. Begreppet myntades någon gång under 1950-talet och med en bandyportfölj menas en dokumentportfölj av ljusbrunt strukturerat läder. I den fanns en termos med valfri varm dryck, kunde vara kaffe, choklad eller glögg. Drycken var ofta spetsad med någon form av alkohol, för att ytterligare hålla värmen.

Alkoholförbud

Trots att portföljerna ofta innehöll alkoholhaltiga drycker så accepterades de fullt ut av arrangörerna så länge som alla bandymatcher spelades utomhus. Just bandyportföljernas vara eller inte vara är ett argument som ofta tas upp i debatten om bandy inomhus. I och med att det byggdes hallar så byggdes det också även en servering som kunde söka alkoholtillstånd. Med alkoholtillstånd så ställs också helt nya krav på publiken. För att behålla tillståndet får det inte förtäras någon medhavd alkohol. Så bandyportföljernas tid är nog tyvärr förbi.

Alkoholförbud

Lättare locka unga

Andra menar att inomhushallarna är en förutsättning för att rädda sporten. Det är väldigt svårt att rekrytera nya ungdomar in i sporten om de tvingas träna i alla slags väder med hagel, regn och snöstorm. Med de nya hallarna är det mycket mer behagligt att ta sig till träningen. Även de föräldrar som eventuellt ska skjutsa barnen tycker nog att det är mer behagligt att vänta inomhus.