Från bloggen

Sanshou som kampsport

Träning finns i många olika former, och de flesta är eniga om att kroppen mår väldigt bra av att vi rör på oss. All träning, oavsett ifall det är träning som baseras på löpning, tyngdlyftning eller koordination leder till att vi blir starkare och mer uthålliga. Fysisk aktivitet leder också till att man blir mer harmonisk och glad, eftersom det under träning frigörs mycket stress och man istället får en belåtenhetskänsla tack vare de hormon som utsöndras då man rör på sig.

Träningsformen sanshou är en av de sporter som ger bättre hälsa. Detta är en kampsport som ursprungligen kommer ifrån Kina och kallas även kinesisk boxning.  Sanshou tillhör kampsportskonsten wushu och var från början ett sätt för olika stilar av kampsport kunde mötas på en gemensam arena. Sedan 1998 är sanshou en egen tävlingsgren och har numera ett eget mästerskap som arrangeras av Svenska Kung-fu och Wushuförbundet. Sporten har sina egna regler. Dessa regler innefattar sparkar, slag och kast, men även knän. Sporten utförs innanför en ring.

Sporten har sina rötter inom militären och är en kombination av KungFu och självförsvarsträning. En annan benämning på sporten är Sanda. Under matcherna får man poäng efter hur många strikes och nedläggningar man åstadkommer. Den motståndare som först vinner två rundor av sporten vinner hela duellen. De som utövar sporten har inte på sig någon skyddsutrustning, trots detta finns det mängder av material att införskaffa. En del av de rörelser som utformats under sanshou används även under MMA-tävlingar. Rörelserna liknar thai- och kickboxning men dessutom får man ta ned sin motståndare på marken. Tävlingsplattformen är 8×8 meter stor.

Det finns flera olika klubbar som erbjuder sandhou i Sverige idag. Träningen fokuserar på smidighet och styrka, men också på utmaningsteknik och sparring. Vanligtvis delar man in deltagarna efter deras tidigare erfarenheter i grupper med nybörjare, mer erfarna och avancerade. De flesta som tränar sporten vill i framtiden kunna vara med i tävlingar.

Kända utövare

Gunnar Malm är en känd svensk inom sanshou delvis eftersom han varit en utövare under en lång tid. Malm har även verkat som instruktör och klubbledare i Kung-Fu. Han har tränat elever i såväl Sverige, Kina som i Ryssland. Malm har även varit verksam som domare på internationella tävlingar samt varit det svenska landslagets huvudcoach.

Sanshou är en sport som inte är så välkänd i Sverige, men som är mycket stor i andra länder. För att utöva sporten bör man vara tränad både fysiskt och teknikmässigt, men även psykiskt. Det är en påfrestande kampsport med mycket närkontakt och närkamper. Detta leder till att sporten inte passar alla att utöva. Om man vill börja träna sanshou är det första steget att söka upp en klubb där man kanske kan få komma och provträna. Efer detta är det dags att anmäla sig på riktigt, köpa lämpliga skor och lära sig reglerna! Sporten är rolig och utmanande, men precis som inom många andra kampsporter finns det en viktig säkerhetsaspekt att ta hänsyn till. Kampsport är farligt, framförallt om det utövas av någon som inte känner till de regler som råder. Därför är det väldigt bra att försöka läsa på om dessa innan man lär sig allt för avancerade rörelser!