Från bloggen

Rugby

Rugby är en variant av fotboll och kan spåras till år 1845. Dock har rugbyliknande spel funnits mycket längre men var då en salig blandning av fotboll, rugby och en hel del slagsmål. Den rena rugbyns födelse brukar sägas vara 1863 i England. Fotbollsförbundet Football Association grundades samma år för att få lite ordning och reda i sporten fotboll som då var en blandning av fotboll och rugby. Laget Blackheat FC från London lämnade förbundet samma år och fler följde efter och åtta år senare bildades Rugby Football Union (RFU).

Historia

Efter att RFU bildats så sattes nya regler upp och den första internationella matchen ägde rum 1871 mellan Scotland och England. I augusti 1895 samlades uppemot tjugo rugbyklubbar från delar av England i Huddersfield. Resultatet av detta möte blev att klubbarna lämnade RFU och bildade det som idag är Rugby Football League (RFL). Detta utvecklades snabbt till en professionell liga. Reglerna var dock lika som de i RFU men i början av 1900-talet började individuella regler för RFL utvecklas. Samtidigt spred sig rugby till andra delar av världen, framförallt länder som var eller fortfarande är associerade med det brittiska riket. Några av dessa länder som rugbyn kom till var Australien, Nya Zeeland Sydafrika och Frankrike. Skillnaderna mellan rugby league och rugby union var att i rugby league ville man ha bollen i spel mycket mer. I rugby union var det istället klungor som bildades ofta vilket hindrade spelet att vara i gång längre perioder i taget. Rugby league spred sig runt om i Storbritannien. Idag är det dock rugby union som är det dominerande av de två. Rugby union hade fördelar som ett internationellt regelverk vilket inte rugby league hade. På grund av detta skedde splittringar av rugbyns former i exempelvis Australien och Nya Zeeland som liknar den splittring som skedde 1895 i England. Det finns dock fortfarande ett världsmästerskap i rugby league men det är inte många lag som deltar. När man pratar om rugby idag så är det rugby union som menas. Rugby-VM hålls vart fjärde år och har vuxit till att bli ett av världens största idrottsevenemang.

Spelet

I rugby börjar varje lag med femton spelare på fältet och sju eller åtta ersättare. Spelarna är uppdelade i två. Åtta spelare som är forwards och sju som är backar. Dessa är sedan uppdelade i olika positioner. I forwardpositionerna ingår främsta raden, andra raden och bakre raden. I backpositionerna finns half-backs, quarterbacks och fullbacks. Half-backs har två olika positioner i sig medans quarterbacks har fyra olika positioner över spelplanen. Fullbacks placerar sig normalt flera meter bakom quarterbacks och är den sista försvararen om en motståndare lyckats bryta sig igenom baklinjen. En viktig egenskap för en fullback är bra sparkegenskaper. Den mest fysiska delen i rugby är alla tacklingar. Man får bara tackla spelaren som har bollen och man får tackla med all sin kraft tills motspelaren ramlar. Man får inte sätta krokben eller ta tag i huvud eller hals. I rugby används ingen skyddsutrustning vilket gör det till en farlig och skadebenägen sport.