Från bloggen

Kontaktsportens skyddsutrustning

Det säger sig självt att utan rätt skyddsutrustning så skulle det ske väldigt många allvarliga olyckor. Fotbollens historia är ett bra exempel på där man i England för flera hundra år sedan knappt hade regler och inte heller någon skyddsutrustning. Spelet blev mycket våldsamt och att spelare omkom under matcherna var inget konstigt. Var det ingen som dog så var det garanterat flera stycken som blev mycket svårt skadade. Med införandet av regler och av skyddsutrustning så har vi tack och lov kommit ifrån det nu. Dagens kontaktsport är mer säker än någonsin tack vare den skyddsutrustning som finns idag men att olyckor sker ändå finns det inget tvivel om. På hemsidan har vi gått igenom flera olika kontaktsporter och nu är det dags för kontaktsporternas skyddsutrustning att lyftas fram i ljuset.

Rugby och fotboll

Dessa två kontaktsporter har faktiskt en ganska så begränsad kravlista över utrustningen. Inom rugby så är den utrustning som krävs en tålig rugbytröja, ett par shorts i rejält material, strumpor och fotbollsskor. Mer utrustning än så krävs inte men för din egen skull så kan ett tandskydd vara bra att ha. Det är idag tillåtet att ha skyddsutrustning i form av mjuka skydd som har en viss tjocklek. Dessa mjuka skydd är till axlar, bröst och huvud.

Inom fotbollens värld så är den skyddsutrustning som behövs endast ett par knäskydd som skyddar mot andra spelares dobbar. Det pågår dock en debatt som handlar om hjälmar för målvakterna. Arsenals målvakt Petr Cech skadades år 2006 i en kollision med en av utespelarna i en match vilket medförde en svår skada som krävde operation. Cech kom tillbaka efter en tids sjukskrivning men har sedan dess använt en så kallad målvaktshjälm och det är hans doktorer som krävt att han har den på sig under matcher. Målvakt är en utsatt position och det finns idag flera olika former av målvaktshjälmar att köpa och jag blir inte förvånad om det kommer bli standard inom fotbollens skyddsutrustning inom en snar framtid.

Ishockey

Något som denna sport förknippas med är fysisk sport men också lång säsong och resor. Det är en sport som kräver en hel del skyddsutrustning vilket är förståeligt. Det sker många tacklingar och många av de är hårda. Skulle man strunta i att använda skyddsutrustningen så skulle man garanterat bli skadad. Både tränare, lagkamrater och förbund är stenhårda på den punkten, skyddsutrustningen ska på! En komplett skyddsutrustning består av hjälm, axelskydd, armbågsskydd, benskydd, handskar och byxor. Det finns dock mycket mer skyddsutrustning som suspensoar och halsskydd att använda. För målvakten så består skyddsutrustningen på det stora hela ungefär av samma delar men de ser lite annorlunda ut, speciellt benskydden. Mycket utrustning är det som ska på inom sporten ishockey.

Förutom skador som sporten drabbas av, så är också resorna ett stort problem för spelare, speciellt tiden som de måste få att gå mellan stoppen, och det är här som det skulle passa utmärkt att kanske spela lite spel, enkelt tidsfördriv som Candy Crush, lite mer adrenalinframkallande 21 eller ett av dagens mest populära spel, Fortnite.

Amerikansk fotboll och boxning

Amerikansk fotboll och boxning

Den amerikanska fotbollen är väldigt annorlunda än den vanliga fotbollen. Den amerikanska fotbollen är en kontaktsport med just väldigt mycket kontakt och det märks på skyddsutrustningen som de använder. Om man köper ett komplett paket skyddsutrustning så är det man får med ganska många saker. Det handlar om hjälm, galler, hakskydd, axelskydd, tröja, byxor, bälte, byxskydd och tandskydd. Med all den skyddsutrustningen så ser man väldigt biffig ut och det blir tungt för spelarna vilket kräver en god fysik.

Inom boxning så är det framförallt en mjuk form av hjälm, suspensoar och smalbensskydd som ingår i skyddsutrustningen men som vi vet så är det inte vanligt att se boxare i hjälm. Hjälmarna används framförallt vid sparring, alltså vid övning och träning, inte i själva matcherna. Många använder också tandskydd vilket jag verkligen skulle rekommendera att använda om man är aktiv inom sporten. Boxningshandskarna är stora och de är tyngre än man kan tro vilket kan innebära att en träff på fel ställe kan kosta en tand eller två.

Taekwondo

På hemsidan så har vi även gått igenom sporten taekwondo och med tanke på att det är en kampsport så ingår viss skyddsutrustning här. Taekwondo delar skyddsutrustning med flera andra liknande kampsporter, som exempelvis budo och karate. Inom taekwondo så används en form av hjälm som faktiskt påminner om de hjälmar som finns för målvakterna inom fotboll som vi pratade om för en stund sedan. Annan skyddsutrustning består av tandskydd, en så kallad kampväst, armskydd och benskydd. En suspensoar är också bra att använda. Kampvästen skyddar mot sparkar över framförallt bröst men även mage. När vi nu lärt oss mer om den skyddsutrustning som används inom kontaktsporter så kan jag inte hjälpa att försöka förstå hur dessa sporter såg ut förr, innan man började använda skyddsutrustningen. Det kan inte ha varit vackert. Som tur är har vi utvecklats och idag sker det inte så många allvarliga olyckor inom kontaktsportens värld, men det ska inte döljas att de allvarliga olyckorna faktiskt sker. Trenden är dock tydlig, olyckorna blir allt färre vilket beror på den utrustning som vi pratat om.