Från bloggen

Klä dig rätt för bandymatchen

Bandy är en av de största sporterna här i Sverige och det gör att det också så klart finns en stor publik som tittar på matcherna. Den här sporten spelas traditionellt sett på utomhusarenor. Även om en del bandylag nu börjar att få spela inne i bandyhallar så har många lag fortfarande kvar sin kära gamla utomhusarena. Eftersom det är en vintersport så blir det ofta ordentligt kallt att stå still så länge som matchen varar. Tur som är så finns det en hel del knep att ta till för att klara sig hela matchen ut utan att förfrysa sig.

Stillastående aktivitet

Det som skiljer sig mellan att titta på en bandymatch och att bara vara ute i kyla är att på matchen står man bara still. Vid den mesta annan utevistelse så rör man på sig i olika grad. Det gör att det ställs olika krav på vad man ska klä på sig för typ av kläder. Om man ska klä sig för att utöva någon form av sport ute är det viktigt att ha i beräkningen att inte klä sig för varmt. Det kan få en att svettas och då kan man istället bli nedkyld. Då är det tunnare kläder som gäller och kläder som kan andas. Ska du på en bandymatch behöver du inte oroa dig för det. Du kommer definitivt inte att riskera att svettas så du kan bara bylsa på dig allt du har.

Lager på lager

Klä dig i flera lager med naturmaterial närmast kroppen. Om du inte redan äger ett underställ så är det bäst att köpa det nu, innan matchen. Välj ett som är tillverkat av naturmaterial, och här är det ylle som gäller. Har du svårt för ylle och tycker att det kliar så välj morinoull eller alpacka, det är ull som är så mjuk att inte ens den känsligaste hud kommer att bli irriterad av den. Ylle gör så att huden kan andas. Även om du skulle råka bli lite svettig under promenaden till matchen så gör det inget. Yllet kommer att suga upp fukten och ylle värmer även när det är vått. Över understället ska du ta på dig någonting varmt och isolerande, ett luftigt material som låter det bildas luft runt kroppen som kommer att värmas upp av din kroppsvärme och sen isolera mot kylan utanför. Det här kan vara någon form av ylle som en stickad tröja eller syntetmaterial som fleece. Klä både över- och underkropp i detta lager. Längst ut klär du dig i någon form av vindtätt material som en funktionsjacka eller varför inte en täckjacka och täckbyxor. Bra också om materialet håller mot lite väta. Det går ju aldrig att vara säker på när det börjar att regna eller snöa under den svenska vintern.

Rejäla skor och mössa

Tills sist så tar du på dig ordentliga skor och en varm mössa. Utan detta kan du lika gärna strunta i de andra kläderna. Kroppen är ungefär som en öppen termos utan mössa på sig. Den mesta av kroppsvärmen kommer att åka ut genom huvudet. Likadant så kommer kylan att tränga upp i kroppen underifrån om du inte har bra skor på dig. De som är riktigt inbitna bandysupporters har helst päls på sig på matcherna och de hävdar att det är det som håller bäst mot kylan som annars smyger sig på efter ett par timmars stillastående. Ett tips är också att ta med ett liggunderlag att stå på. Det hjälper till att isolera mot kylan som kommer från underlaget.

Rejäla skor och mössa