Från bloggen

Ishockey och dess historia

Ishockey är en stor sport i Sverige och det stora intresset har lett till att många unga börjat spela ishockey. Sverige är idag en ledande nation inom ishockey. Sporten är en klassisk lagsport som spelas på is. Ishockey tillhör faktisk kategorien bollsport trots att det spelas med klubba och puck. En ishockeymatch är uppdelad i tre perioder på vardera 20 minuter effektiv tid.

Ishockeyns historia

Den moderna ishockeyn anses ha sitt ursprung i slutet av 1800-talet men det exakta ursprunget tvistas det om. Man har hittat liknande sporter i vissa länder i Europa redan på 1500-talet vilket gör att ishockey antagligen är en blandning av flera äldre, idag bortglömda, sporter. Den moderna ishockeyn anses komma ifrån då engelska soldater i Kanada anpassade landhockeyn till det kallare klimatet i Kanada. Kanada anses också vara ishockeyns födelsenation då den första riktiga ishockeymatchen spelades här år 1875 på Victoria Skating Rink i Montreal. Pucken var då gjord av en platt träbit. De första av många regler skrevs två år senare av studenter vid McGill-universitetet i Montreal. Med tydliga och enkla regler började sporten spridas över Kanada och växte sig större. Den första ishockeymatchen i Europa spelades år 1902 i Knightsbridge, England. Tre år senare spelades den första internationella matchen mellan Belgien och Frankrike. De länder som var först ut med ishockeyn i Europa var Belgien, Frankrike, Storbritannien och Schweiz och tillsammans bildade de Internationella Hockeyförbundet (IIHF) i Paris år 1908. IIHF hanterade också sporten bandy från början men ishockeyn kom att konkurrera ut bandyn ganska snart. Detta hände i samband med att ishockeyn fick olympisk status år 1920. Sedan dess har ishockey fått en världstäckande roll. Sporten är dock mest populärt i norra och centrala Europa, Nordamerika och norra/nordvästra Asien. Den nordamerikanska ligan NHL är rankad som världens största. Sveriges högsta liga är SHL och rankades år 2016 som trea i världen.

Ishockey och Sverige

Sverige var inte lika tidigt ute med ishockey som vissa andra europeiska länder utan det var först 1920, i och med den olympiska statusen, som Sverige deltog i internationella tävlingar. I Sverige hade dock bandy spelats länge och det första svenska landslaget bestod till största del av bandyspelare som ville prova något nytt. Sverige slutade på fjärde plats i OS 1920. Året efter spelades den första matchen i Sverige mellan IFK Uppsala och det tyska laget Berliner SC. Uppsala vann med 4–1. Då ishockeyn vann mark i Sverige skapades år 1922 det Svenska Hockeyförbundet.  Innan anordnades ishockeyn av svenska fotbollsförbundet. 1955 passerade ishockeyn bandy som svensk publiksport och cirka 15 år sedan började ishockey räknas som en av Sveriges nationalsporter. Sedan dess har Sverige tagit bland annat åtta VM-guld och två OS-guld och Sverige är rankad bland toppen i världen när det kommer till ishockey. Idag finns det 22 distriktsishockeyförbund, 645 ishockeyföreningar och 2 275 registrerade lag i Sverige och det är drygt 85 000 personer som håller på med sporten. Många barn intresserar sig också för ishockeyn och hockeyn ser ut att fortsätta gå en framgångsrik väg framåt.

Ishockey och Sverige