Från bloggen

Hur sporten rollerderby uppstod

Roller derby är en kontaktsport, eller kollisionssport som det också kallas. Sporten utövas på rullskridskor på en oval inomhusbana. Det är inte en mjuk sport utan blåmärken får man absolut räkna med. Blåmärken inom sporten kallas för derby kisses. När man ser på som åskådare så ser man snabbt att sporten är en hybrid mellan rugby och ishockey.

Historia

Roller derby är en relativt ny sport jämfört med många sporter som spelats i flera hundra år, vissa i tusentals år. Roller derby är inte ens hundra år gammal, utan utvecklades i USA under 1930-talet som en underhållningssport. Det var både damer och herrar som deltog i sporten fram tills att intresset och sporten dog ut på 1970-talet. Strax efter det nya milleniet så återuppstod rollerderby, denna gång som en underground/gör-det-själv rörelse med kvinnliga utövare. Man hade dock tävlat inom rullskridsko i form av olika race sedan 1880-talet men det dröjde en cirka 50 år innan regler och tävlingar inom den nya reglerade sporten anordnades. Roller derby sändes på TV för första år 1948 i New York och en nationell liga bildades året efter som bestod av sex lag. Av någon anledning så blev sporten allt mindre populär med tiden och man försökte att vända på trenden genom att anpassa sporten utifrån åskådarnas perspektiv men det hjälpte inte. I slutet av 1980-talet gjordes ett fåtal försök att återuppväcka sporten utan lyckade resultat. I början av 2000-talet började upplivningen av sporten i Austin, Texas i USA som en kvinnoorganiserad sport. Sex år senare fanns det 135 ligor och sporten började samtidigt spridas utomlands. Rollerderbys återvändning har benämnts som helt rätt i tiden, då den med hjälp av sociala medier och internet tagit sig utomlands och samtidigt lyfter fram kvinnornas växande roll i många samhällen.

Spelet och regler

Roller derby spelas som så att två lag bestående av fem spelare i vardera lagen kör på en oval inomhusbana. Reglerna är enkla, man behöver poäng och den med mest poäng i slutet vinner. Det är nu blåmärkena kommer in i bilden. Alla spelare har hjälm på huvudet, men bara en i vardera lagen har stjärnor på sin hjälm. Denna spelare kallas för jammer. Jammerns roll är att samla poäng genom att ta sig igenom klungan med försvarare, blockers, från motståndarlaget. För varje blocker man tar sig förbi får man ett poäng. En match varar i 60 minuter indelat i två 30-minutersperioder. Perioderna är indelade i så kallade jams. Ett jam är två minuter och sedan följer 30 sekunders paus. På en match finns flera domare som ser till att spelet går schysst till. Vid regelbrott mot någon av de idag många reglerna blir man utvisad i 30 sekunder. Roller derby har funnits i cirka tio år i Sverige då Stockholm Roller Derby bildades. Sporten anslöt sig år 2011 till Skridskoförbundet och idag finns det 30 registrerade föreningar. Världens bästa klubblag avgörs årligen i Philadelphia i USA i november. Kval till detta mästerskap hålls under året. För den som vill börja utöva rollerderby måste man godkännas på ett skicklighetstest i skejt samt i reglerna innan man får delta i tävlingar. Detta beror på att reglerna är många idag och gör man inte rätt är skaderisken mycket hög. Om rollerderby fortsätter att växa eller går samma öde till mötes som på 1970-talet återstår att se.

Spelet och regler