Från bloggen

Fotboll

Fotboll är en mycket typisk begränsad kontaktsport. En sport som är mycket gammal och trots allt blivit mycket mindre brutal i modern tid. Förr var fotboll en fullkontaktsport med många skador varav många av dem var allvarliga. Fotbollens historia går cirka 2 000 år tillbaka då bollspelet cujo uppfanns och började spelas i Kina. Sedan dess har sporten utvecklats, organiserats och blivit omåttligt populär. Det sägs att fotboll är världens mest populära sport, något som den blivit tack vare sin enkelhet. Alla som har en boll kan spela och mål kan man göra av vad som helst, exempelvis två träpinnar som får agera målstolpar.

Fotbollens aggressiva historia

Den moderna fotbollen är inte så gammal utan härstammar från 1800-talets England. För cirka 2 000 år sedan spelades dock fotboll, men den såg mycket annorlunda ut än vad den gör idag. I Grekland runt 200-talet e.Kr. spelades de två fotbollsspelen episkyros och harpastum som var deras versioner av den utvecklade formen av cujo. I episkyros fick man använda händerna och man var uppemot 14 personer i ett lag. Episkyros spelades i bland annat Sparta där spelet var som allra aggressivast. Här liknade dåtidens fotboll en stor röra av rugby, brottning och fotboll och att spelare fick bäras eller släpas ut från planen hände titt som tätt. Episkyros inspirerade senare till det romerska rikets version som de kallade för harpastum.

Denna sport liknade till stora delar episkyros och var också våldsamt. Från gamla texter som finns nedskrivna går det att läsa att benbrott och andra skador inte var något ovanligt. Ville man vara med fick man leken tåla helt enkelt. När den tidigaste formen av fotboll kom till England så var även den aggressiv med kraftiga inslag av rugby. När engelsmännen spelade fotboll på 1300-talet kunde ett lag bestå av hur många spelare som helst. Ibland kunde det vara uppemot hundra spelare i ett lag. Två lag, massa spelare, en boll och inga direkta regler. Detta gjorde att denna form av fotboll var mycket brutal och det gick inte att spela match utan att någon eller några fick svåra skador. Skadorna kunde uppkomma under matchen eller i de stora gruppslagsmålen som skedde inte alltför sällan. Tack och lov har mycket hänt sedan dess och även om skador, ibland allvarliga sådana, sker inom fotbollen idag är det mer ett undantag än regel.

Fotbollsskador

De vanligaste skadorna inom fotbollen idag är inte sådana som skett på grund av yttre påverkan utan är ofta skador som uppstår till följd av för kort återhämtning mellan matcher. Det är allt som oftast muskelskador som är fotbollsspelarens vanligaste muskelskada. Kollisioner inom fotbollen är dock inte ovanliga och ibland leder de till milda eller allvarliga skador. PSG:s Kylian M’bappe skadade sig rejält när han under en match i januari 2018 kolliderade med motståndarlagets målvakt i hög fart. Han fick bäras ut på bår. År 2017 krockade Hulls mittfältare Ryan Mason med Chelseas Gary Cahill huvud mot huvud och Mason fick en skallfraktur som krävde en operation. Skadan gjorde att han var tvungen att dra sig tillbaka från fotbollen på råd av hans läkare. Det finns gott om andra svåra skador och även dödsfall. Den indonesiska fotbollsspelaren Choirul Huda avled efter en kollision med en lagkamrat där han fick ett kraftigt slag mot bröstet vilket gjorde att han drabbades av hypoxi, syrebrist till kroppens vävnader, och avled på sjukhus. Fotboll är som sagt en begränsad kontaktsport men det kan tyvärr ske allvarliga olyckor i en sådan kontaktsport också.