Från bloggen

Bandyprofilen pelle fosshaug

Bandy är en stor sport i Sverige och det har så klart gjort att vi här i landet har en lång rad kända bandyprofiler. En av dem är den före detta bandyspelaren Pelle Fosshaug som i många år spelade i ”Mesta Mästarnas” lag VSK i Västerås i Västmanland. Idag har Fosshaug lagt sin bandykarriär på hyllan men under sina år som aktiv spelare var han en av landets mest framgångsrika. Han har även blivit känd för sitt hetsiga humör och har många gånger blivit avstängd efter att ha sagt olämpliga saker i stridens hetta. En annan sak som han är känd för är att han fick sin diagnos ADHD först som vuxen och han har medverkat i medier flera gånger för att om hur det gav honom en större förståelse för hur han har betett sig tidigare i livet.

Född i Ljusdal

Per ”Pelle” Magnus Fosshaug föddes 1965 i Ljusdal i Gävleborgs Län. Ljusdal är en bandyort så Pelle fattade tidigt intresse för den fartfyllda sporten på isen. Sen dess har han med olika bandylag vunnit inte mindre än sex SM-guld och fem VM-guld. Född som son till bandyspelaren Örjan Modin kan man säga att Fosshaug fick bandy med sig från vaggan. Sin uppväxt spenderade han dock i Borlänge där bandy också är en stor sport och del av stadens kultur. Det var också där som han började sin karriär i Borlänge Bandy. Lag som han sen spelat i är bland annat Falu BS, IFK Vänersborg, Västerås SK, Sandvikens AIK och Tillberga Bandy Västerås. Till detta ska så klart läggas att han varit uttagen till landslaget och varit med på att ta Sverige till fem VM-guld, en riktig bedrift. I oktober 2011 blev han den första bandyspelaren i världen att få sin tröja upphissad i taket. En stor ära som tidigare mest varit reserverad för hockeyspelare. Nu har även bandysporten hakat på denna tradition och legendaren var först ut.

Rykte som bråkstake

Bandy är ett fartfyllt spel där spelare har stor nytta av att vara alerta och på hugget. I Pelle Fosshaugs fall har det betytt att han ibland har haft svårt att stänga av sin aggressivitet när det har varit behövligt. På bandyplanen har det hänt otaliga gånger att han sagt olämpliga saker till både domare, publik och andra spelare. Han har även skapat rubriker som privatperson på grund av sitt humör.

Ovanliga meriter

Efter att Pelle Fosshaug avslutade sin karriär som aktiv bandyspelare har han haft en framgångsrik karriär som tränare och även inom andra befattningar inom bandyn. En av hans lite mer udda bedrifter är att han varit förbundskapten för Somalias landslag i bandy. Hur kan det gå till, tänker ni kanske, det finns väl ingen is i Somalia. Nej, det kanske ni har rätt i för Somalia Bandy har tränat och spelat matcher i Borlänge. Alltså Fosshaugs gamla moderklubb. Det startade som ett integrationsprojekt och dokumentärfilm för SVT. Dokumentären om de somaliska bandyspelarna blev mycket uppskattad. 2018 reste Fosshaug och laget till sitt femte VM och deras mål var att ta poäng i den turneringen. Sen säsongen 2018/2019 är Fosshaug ny tränare för AIK Bandy i Solna. Så intresset för sporten bandy verkar inte ha avtagit hos Pelle Fosshaug.

Ovanliga meriter