Från bloggen

Bandy utanför Europa

Bandy utanför Europa

Bandy må kännas som en väldigt svenskt sport eller snarare nordisk men faktum är att sporten har en lång och bred tradition i många andra länder och även i länder utanför Europa. Redan 1955 skapades det internationella bandyförbundet vilket tyder på att sporten har funnits med en lång period över hela världen och sporten går ända bak till 1800-talet i England. Denna artikel kommer att handla om sporten bandy och dess popularitet utanför Europa.

Bandy, en internationell sport

Bandy är en sport likt hockey och kan spelas både inomhus och utomhus och då på is men också på annat underlag. Sporten tillkom i England under 1800-talet och den första kända matchen spelades 1875 i Crystal Palace, England. Ganska kort därefter bildades det första nationella förbundet, National Bandy Association i England och efter detta spelades också den första landskampen där England mötte Nederländerna.

Sporten växte allt mer och främst i Europa men kom snart att inta mark även i dem övriga delarna av världen. I Sverige kom sporten rätt tidigt och 1925 bildade man det Svenska bandyförbundet. 1955 bildades det internationella bandyförbundet och 1957 spelas den allra första internationella världsmästarturneringen där då det dåvarande Sovjetunionen tog hem segern. Med tiden så växte sporten utanför Europas gränser och förutom Sovjetunionen så blev sporten populär bland annat i Mongoliet, Indien, Kanada, USA, Kazakstan, Kina och Japan.

Under slutet av 1900-talet så blev bandy till och med populärare i länderna utanför Europa och man har idag fler utövare just utanför Europas gränser. Idag har bandyn en ställning som världens kanske näst största vintersport och trots flera försök så har bandy inte blivit en OS-gren.

Stort i Asien

Stort i Asien
Stort i Asien

I norra Indien spelas det mycket bandy, tack vare klimatet där det råder snöfall vintertid. Landet grundade ett nationellt förbund 2001 och året efter anslöts det indiska förbundet till det internationella. Bandy blev stort i USA först på 1980-talet och sporten blev väldigt koncentrerad till staden Minnesota där man hittar fler lag idag. Sporten fick inget större genombrott över hela landet men man har ett landslag som ofta möter Kanada förövrigt. I USA finns det dock en inhemsk liga, United States Bandy Championship som har spelats sedan 1980-tal.

Somalia är det första land från Afrika att delta på olika mästerskap inom bandy och faktum är att det är tack vare flera svensk-somalier att sporten spelas i landet. Det somaliska nationella bandyförbundet bildades 2013 och man har efter detta spelat i flera olika internationella tävlingar.

Kazakstan är ett stort land inom bandy och det är mycket pga. Att sporten spelades under den perioden så Kazakstan tillhöra Sovjetunionen. Men sporten har behållit sitt starka säte i landet och det kazakstanska bandyförbundet grundades redan 1994. Kazakstans största och mest framgångsrika klubb Dynamo Alma-Ata ha vunnit den sovjetiska ligan 1997 samt 1990. Kazakstans landslag har deltagit i varje VM sedan 1995 och man har tagit brons hela sex gånger sedan dess.

Kina och Japan är två anda asiatiska länder där bandy är en rätt populärt sport och även där finns det inhemska ligor och andra mästerskap. Trotts att bandy är en internationell sport så har sporten alltid hamnat något i skuggans av främst hockeyn och aldrig riktigt fått det internationella erkännande som sporten kanske skulle behöva.