Från bloggen

Amerikansk fotboll och dess historia

Den amerikanska fotbollens historia är inte i närheten lika lång som den vanliga fotbollens historia. Amerikansk fotboll kan dock i vissa avseenden likna tidiga former av fotboll som spelats innan den moderna fotbollen fick fäste. Den amerikanska fotbollens ursprung är från college i USA och liknade från början vanlig fotboll blandat med lite rugby. I den första matchen, som spelades i november 1869, hade man ingen form av utrustning på sig. Sedan denna första amerikanska fotbollsmatch har sporten utvecklats och blivit till det som den är idag, en sport som väcker stort intresse i USA men även runt om i världen. Regeländringarna har blivit många men flertalet regler som sattes i slutet av 1800-talet gäller även idag.

Hur spelet ser ut

Sporten är en klassisk form av positionsspel där man ska försöka att vinna mark och göra poäng. För att få poäng måste bollen framåt in i motståndarens målområde som kallas för end zone. Poäng åstadkoms genom en touchdown eller ett field goal. En touchdown åstadkoms när en spelare för in bollen eller tar emot en passning i motståndarlagets end zone. Ett field goal åstadkoms genom att sparka in bollen från spelplanen igenom målstolparna och över ribban. En touchdown är värd sex poäng medans ett field goal är värt tre poäng. Det finns även sätt att tjäna extrapoäng efter en touchdown. Det lag som innehar bollen har fyra försök, så kallade downs, att förflytta sig minst tio yards. När man har nått tio yards eller mer börjar man då om från den platsen med fyra nya downs för att försöka göra samma sak igen. På plan har varje lag elva stycken spelare men ett lag kan bestå av så många som 45 spelare.  Det finns flera olika positioner och varje spelare har sin fasta position som kan vara anfall eller försvar. Sedan finns en mängd olika taktiker för att lyckas komma framåt och för att effektivt stoppa motståndarens anfall. Amerikansk fotboll kan stundtals vara ganska aggressivt med hårda tacklingar och därför har spelarna utrustning i form av skydd och hjälm. En match spelas i två halvlekar på den 110 meter långa och 49 meter breda planen. En halvlek är två quarters på tolv minuter effektiv tid. En quarter är 12 minuter och en halvlek är alltså 2 x 12 minuter.

Olika termer

Amerikansk fotboll har en mängd olika termer som inte liknar de i vanlig fotboll överhuvudtaget. En fumble är när den med bollen tappar den, antingen av misstag eller som en konsekvens från en tackling. En interception är när motståndarlaget lyckas bryta en passning framåt. Fångar de bollen innan den träffar gräset övertar de turen att anfalla. En time out i amerikansk fotboll får göras tre gånger per halvlek och varar i 90 sekunder varje gång. Med termen sack menas när det försvarande laget lyckas tackla ner quarterbacken innan denna har fått iväg sin passning. Detta innebär att det anfallande laget förlorar viktiga yards i sitt avancemang mot end zone. För den som aldrig spelat amerikansk fotboll så börjar ett deltagande i sporten med teorin runt spelet. Det är ett spel med många särdragna kvaliteter som inte liknar andra sporter och det är därför viktigt att man förstår termerna och spelets grund innan man ger sig ut på spelplanen.